diumenge, 11 de març del 2012

Ens presentem al PREMI SAMBORI amb el conte del CAVALL VOLADOR

El conte ha estat elaborat pels meus alumnes, xiquets i xiquetes de quatre anys de la línia PIP de l'escola Villar Palasí de Sagunt. Som “La Clase de las Ranas” amb19 xiquets i xiquetes de 9 nacionalitats diferents, amb nou llengües diferents i on sols cinc tenen el castellà com a llengua primera.
Com a mestra, i tenint present aquesta enriquidora realitat, és molt provable que el contacte dels meus alumnes amb el valencià es done exclusivament a l'escola, per tant el fet de presentar-los propostes interessants, motivadores i atractives, on el valencià apareix com un element més d'aquest “fer coses interessants”, fa que el seu contacte amb la llengua siga molt més profitós, molt més útil i sobre tot molt més significatiu i real i no es limite només a conèixer els colors o una cançò de forma aïllada.
Enguany una de les propostes didàctiques que hem desenvolupat al cicle d'infantil és, entre moltes altres, la invenció d'un conte per elaborar després un video-conte que es publica al blog del parvulari. Considere que uns dels objectius fonamentals d'aquesta proposta parteix de la idea que els nens i nenes puguen plantejar les seues idees,exposar-les i consensuar-les autònomament. És per això que els xiquets i les xiquetes inventaren el conte en castellà, que conforma, com ja he esmenat abans, la seua segona llengua.
Però sen's presenta la possibilitat de participar al Premi Sambori, on el valencià és un element més d'aquell “fer coses interessants”.
- “Me he enterado que hay un concurso de una cosa que os gusta mucho: Inventar cuentos....”. Després d'intentar aclarir entre tots i totes què és un concurs, decidim participar-hi. I a més arribem a la conclusió que fa molt poc ens hem inventat un conte molt xulo: "El Caballo Volador".
- “Però és un concurs d'una cosa que vos agrada molt també: el valencià. Què podem fer?”. Decidim transformar el nostre conte, a partir d'ara serà el conte (com digueren al principi) del “Cavall volad”, o més bé “el Cavall Volador”. Així “la Casa de Chocolate i Golosinas” es transformarà en “la Casa de Xocolata i Llepolies”(que els fa molta gràcia) o la “Duendecita màgica” serà la “Donyeta Màgica”.
A poc a poc anem refent el conte. Tots i totes junts en assemblea, fem hipòtesi, les plantegem, les corregim i construim sense adonar-se el nou conte en valencià.
Després al llarg de la setmana l'il·lustrem, perquè som uns artistes i escrivim el text perquè som uns escriptors genials.I amb el treball acabat ens sentim molt orgullosos i molt feliços perquè ens hem inventat el nostre primer conte, de molts més, en valencià.



2 comentaris: